PICABAL - Platformă integrată de comunicaţii cu acces flexibil, de bandă largă

contactlegaturi utile 
    OBIECTIVELE PROIECTULUI

prezentare

parteneri

etape

evolutia

 

 

Obiectivul principal al proiectului este de a demonstra posibilităţile unor tipuri moderne de reţele de acces radio, din punctul de vedere al creşterii capacităţii de transmisie şi al īmbunătăţirii calităţii comunicaţiei.

Noile scheme de prelucrare a semnalului cresc capacitatea canalului radio şi adoptarea soluţiei folosite trebuie să fie justificată prin studii şi măsurători. Īn prezent, īn domeniul reţelelor de acces, īn particular al celor radio, există mai multe probleme pentru care se caută o soluţie optimizată īn ceea ce priveşte:

  • reţeaua de acces generalizată, care conţine o interfaţă radio conectată la o structură Internet comună, flexibilă, care suportă mobilitatea şi scalabilitatea;

  • interconectarea reţelelor de acces radio cu diferite reţele cum ar fi: Internet, ATM, DVB-T, DVB-H etc.;

  • tehnicile de management pentru resursele radio care să permită utilizarea īn cele mai favorabile condiţii a unei rezerve de spectru, limitată şi care să contribuie la reducerea perturbaţiilor electromagnetice;

  • tehnicile de ridicare a nivelului de securitate şi protecţie la accesul neautorizat;

  • tehnicile de perfecţionare a gestionării mobilităţii pentru reţelele de viteză mare; 

  • abordarea unei tehnologii de reţea radio īn funcţie de situaţie care să permită o conectare adecvată īn medii diverse.

Prezentul proiect īşi propune spre realizare mai multe obiective măsurabile:

bullet

Realizarea unor platforme de măsurători şi de comunicaţie īntre parteneri, cu acces radio şi interconectare printr-o reţea magistrală, pentru măsurarea şi demonstrarea capacităţilor reţelelor de acces.

bullet

Realizarea unor instrumente software pentru īmbunătăţirea performanţelor echipamentelor de acces radio (instrumente pentru gestionarea resurselor, pentru tratarea securităţii şi a mobilităţii).

bullet

Realizarea de analize comparative a diferitelor soluţii aplicate īn aceste reţele.

bullet

Realizarea unor studii multidisciplinare folosind procedee din antropologia culturală, sociologie, ştiinţele educaţiei etc. cu privire la impactul noilor tehnologii de comunicare şi a modalităţilor de diminuare a efectelor negative asupra condiţiei umane.

bullet

Realizarea de sinteze documentare ale obiectivelor şi ale rezultatelor obţinute; fiecare activitate se va īncheia cu un studiu care va fi făcut public cel puţin prin inserarea pe pagina web a proiectului.

bullet

Elaborarea unei pagini web īn care să se promoveze rezultatele cercetărilor şi prin care să se poată realiza un schimb de opinii şi de informaţii utile cu alte unităţi interesate īn domeniu.

bullet

Publicarea rezultatelor semnificative la conferinţe tematice şi / sau īn reviste de specialitate.

bullet

Elaborarea unui CD cu sinteza rezultatelor cercetărilor.

       

Data creării: 26 martie 2007
Ultima modificare: 26 martie 2007