Prezentarea proiectului:

Proiectul are ca obiectiv realizarea si experimentarea unei retele
VPN pentru unitati de invatamant si de cercetare, care sa faca posibile activitati diverse precum cursuri si instruire e-learning, comunicare, crearea de biblioteci comune, teste experimentale,  dezvoltarea de pachete software specifice etc., prin integrarea resurselor IT si a tehnicilor  moderne  de comunicatii disponibile la parteneri.

 

Folosind tehnologia retelelor VPN se poate constitui o retea integrata invatamant-cercetare, care sa ofere comunicatii de banda larga si se creaza posibilitatea extinderii zonei de acoperire cu servicii diverse, in locatii defavorizate ca infrastructura de comunicatii si de invatamant. Pentru realizarea retelei vor fi folosite tehnici moderne de comunicatii, in combinatii wireless si cu fir, care sa asigure acces de banda larga; pentru comunicatiile de tip multimedia  se vor organiza de catre participanti experimentari soft in comun.

In acest scop se va realiza cate o platforma experimentala multimedia la fiecare unitate din consortiul format din trei universitati si dou institutii de cercetare, platforme care se vor integra folosind tehnologia retelelor VPN. Platforma va putea fi dezvoltata ulterior prin cooptarea altor unitati de invatamant si cercetare.

Platformele multimedia concepute si experimentate in cadrul acestui sistem VPN vor fi realizate folosind tehnologii informatice moderne pentru modelarea utilizatorului si a experientei acestuia, modelarea interfetei cu utilizatorul, proiectarea interactiunii om-calculator asigurand un schimb rapid si permanent de informatii intre utilizatorii retelei. Subiectele abordate pentru instruire si schimb de informatii se vor referi la cele mai moderne aspecte ale retelelor de comunicatie. In particular vor fi create si dezvoltate software specifice serviciilor de instruire.
 

Rezultatul final al proiectului consta in consituirea unei infrastructuri complexe de tip retea virtuala, pentru unitati  distante, distribuite pe o arie geografica mare si a unui ansamblu integrat de metodologii, instrumente software si servicii  asociate, experimentate si validate in activitati colaborative (instruire, proiecte complexe de cercetare-dezvoltare,  partajare de resurse). Rezultatele obtinute vor putea fi adaptate si extinse si in alte domenii de invatamant si cercetare-dezvoltare.

Prin promovarea retelei integrate invatamant-cercetare se are in vedere cresterea calitatii instruirii cercetatorilor, a cadrelor didactice, a studentilor si a specialistilor in domeniul IT&C, formarea tinerilor cercetatori din randurile studentilor, extinderea retelei de invatamant si cercetare, asigurarea conditiilor de desfasurare a invatamantului continuu si a reconversiei profesionale etc.